Inspreken en petitie: “Wordt dat groene dak dan ook opengesteld voor kinderen?”

Op donderdag 6 september hebben 8 sprekers ingesproken bij de commissie ontwikkeling van de gemeente Haarlem. De integrale registratie van de  vergadering is terug te kijken op Haarlem.nl  .Het gaat om agendapunt: 10 19.15 uur Nota van uitgangspunten Planetenlaan 168 (FR) van de vergadering op 2018-09-06 ()

Verder is een korte samenvatting te vinden op de site van RTV Noord Holland 

De beste interruptie

De beste interruptie was van Sander van den Raadt van Trots, die vroeg of het de bedoeling was dat het groene dak van het gebouw opengesteld zou gaan worden voor spelende kinderen. Hij zag meteen dat je in een “groene uitstraling” niet kunt voetballen; met een groen gebouw ben je tóch je speelplaats kwijt!

Zeven sprekers tegen, één spreker voor

7 insprekers waren tegen de plannen van Op Stoom voor een kinderopvang in het heksenbos; een spreker was vóór de plannen (want dat was de directeur van Op Stoom die zijn eigen plan kwam verdedigen).

Cees Schrama is de voorzitter van de wijkraad Planetenbuurt. Hij benadrukte dat de wijkraad ten onrechte niet betrokken is bij de nieuwbouwplannen van Op Stoom. Verder bepleitte hij een betere afstemming tussen de ruimtelijke plannen in de omgeving

Michiel Kloosterboer is buurman van het Heksenbos. Volgens hem is het plan op zich mooi, maar is de gekozen locatie ongeschikt. Hij stelde dat voor de ontsluiting van de nieuwbouw alleen mogelijk is door sterk af te wijken van de gangbare normen voor parkeervoorzieningen en verzocht de commissie ook alternatieve locaties te inventariseren.

 

Esther Esser is buurvrouw van het Heksenbos. Zij bood de petitie “Beter een boom dan Op Stoom – het Heksenbos moet blijven” aan aan voorzitter Dilia Leitner. 233 omwonenden verzochten de gemeente om het Heksenbos niet op te offeren voor nieuwbouw van Op Stoom.

Ook Niek Rooseboom is buurman van het Heksenbos. Hij wees er op het belang van het groen voor de wijk waar al groenarmoede is. Het groen sparen én een gebouw neerzetten is natuurlijk niet mogelijk. Dat kan wél als je het gebouw neerzet waar nu nog een tegelplein ligt. Onderzoek naar alternatieve locaties is noodzakelijk.

Jan Loerakker woont al zeer lang in de Schotervlielandbuurt. Hij heeft met name de laatste tijd de drukte en overlast in de wijk steeds meer zien toenemen en vindt dat er nu genoeg scholen zijn. De overlast zou beperkt kunnen worden als de gemeente de bestaande regels beter gaat handhaven.

Ruud van Vliet woont in een bovenhuis grenzend aan de scholen en ondervindt vooral heel veel lawaaioverlast. Hij pleit voor het doen van gedegen geluidsonderzoek.

René Dalmolen woont waar de ingang van de nieuwbouwplannen voorzien is. Hij riep op om de unaniem aangenomen motie van vorig jaar uit te voeren, niet naar de letter, maar naar de geest, door geen bouwplannen in het Heksenbos toe te staan. Daarnaast constateerde hij dat heel veel belangrijke zaken ten onrechte niet in de nota van uitgangspunten vermeld staan. Een verbeteringsslag is nodig voordat het document geschikt is om behandeld te worden in de gemeenteraad.

 

Rob Dinklo is directeur van Op Stoom. Hij legde uit dat het groen behouden blijft omdat het pand een “groen dak” krijgt. Eerlijk gezegd weet ik niet of hij dit echt meende of dat het als grap bedoeld was.